Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεονώρα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεονώρα της Αραγωνίας και της Καστίλλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1182
Σαραγόσα
Θάνατος1226[1]
Τόπος ταφήςRoyal Pantheon of Santa Maria de Sixena
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜεσαιωνική ισπανική γλώσσα
Μεσαιωνικά Αραγωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡαϋμόνδος ΣΤ΄ της Τουλούζης (από 1202)[2]
ΓονείςΑλφόνσος Β΄ της Αραγωνίας[3] και Σάντσα της Καστίλλης, Βασίλισσα της Αραγωνίας[3]
ΑδέλφιαΣάντσα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης
Κωνσταντία της Αραγωνίας
Αλφόνσος Β΄ της Προβηγκίας
Πέτρος Β΄ της Αραγωνίας
Φερδινάνδος της Αραγωνίας
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης

Η Ελεονώρα (1182 - 1226) από τον Οίκο της Βαρκελώνης ήταν πριγκίπισσα της Αραγωνίας και με τον γάμο της έγινε κόμισσα της Τουλούζης.

Σύμφωνα με το έργο Από την Ιστορία των κομήτων της Βαρκελώνης, ήταν η δεύτερη κόρη του Αλφόνσου Β΄ της Αραγωνίας και της συζύγου του Σάντσας των Ιβρέα-Καστίλης, κόρης του Αλφόνσου Ζ΄. Μεγαλύτερα αδέλφια της ήταν ο Πέτρος Β΄ της Καστίλης, η Κωνσταντία σύζυγος πρώτα του Ίμρε της Ουγγαρίας και μετά του Φρειδερίκου Β΄ της Γερμανίας. Μικρότερα αδέλφια της ήταν η Σάντσα σύζυγος του Ραϋμόνδου Ζ΄ κόμη της Τουλούζης.

Σύμφωνα με το Χρονικό του Σαν Χουάν δε λα Πένια, ο αδελφός της Πέτρος Β΄, αφού πάντρεψε τη μεγαλύτερη από τις τρεις αδελφές του, τη Κωνσταντία, συμφώνησε τον γάμο της νεότερης Ελεονώρας με τον Ραϋμόνδο ΣΤ΄ κόμη της Τουλούζης, δούκα του Ναρμπόν και μαρκήσιο της Προβηγκίας, προκειμένου να τερματιστούν οι διαφωνίες με τους κόμητες της Τουλούζης.

Ο Ραϋμόνδος ΣΤ΄ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ραϋμόνδου Ε΄ και της Κωνσταντίας των Καπετιδών (κόρης του Λουδοβίκου ΣΤ΄ του Παχύ και της Αδελαΐδας του Μωριέν). Οι γονείς του Ραϋμόνδου ΣΤ΄ χώρισαν το 1165, μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους. Αυτός ο γάμος του Ραϋμόνδου ΣΤ΄ θα αποτελούσε τον 5ο κατά σειρά, και εορτάστηκε τον Ιανουάριο του 1204, μόλις είχε αποκηρύξει την 4η σύζυγό του, μία πριγκίπισσα της Κύπρου, κόρη του σφετεριστή ηγεμόνα του νησιού Ισαάκιου Κομνηνού Καματηρού.

Με αυτόν τον γάμο, η Ελεονώρα έγινε σύζυγος του κόμη της Τουλούζης. Έτσι κυριάρχησε σε μία χώρα, που προοριζόταν τα επόμενα χρόνια να υποστεί την πανωλεθρία ενός πολέμου, τη Σταυροφορία κατά των Αλβιγηνών, την οποία ξεκίνησε ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ εναντίον του συζύγου της, που αρκετές φορές αφορίστηκε. Στη διαθήκη του Ραϋμόνδου ΣΤ΄ του 1209, αναφέρεται η Ελεονώρα (Alienor uxor mea), ο γιός του Ραϋμόνδος Ζ΄, ο αδελφός του Βαλδουΐνος και τα φυσικά του παιδιά.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. en.wikipedia.org/wiki/Eleanor_of_Aragon. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p11329.htm#i113290. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.